Beauty · Szépség

Arcápolás 1×1 – Skincare 101

title image

Please scroll down for ENGLISH version.

Sziasztok! Ma az arcápolás fontosságáról és különböző lépéseiről tudhattok meg többet ebben a posztban. Bőrünk a testünk legnagyobb szerve, de erről azt hiszem, hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Az arc ugyan nem a legnagyobb része a bőrünknek, de talán a legfontosabb, hiszen nagyon sok megpróbáltatásnak van kitéve, eltakarni pedig semmivel nem tudjuk (hacsak nem úgy járunk dolgozni, mint a fenti képen látható hölgy). Bevallom, én magam is csak nemrég jöttem rá arra, milyen fontos, hogy vigyázzunk rá, ápoljuk, és megőrizzük szépségét, amíg csak lehet.

Úgy gondolom, az alábbi lépések lefedik az arcápolás fogalmának egészét. Ezek kombinációjából mindenki kialakíthatja magának személyes arcápolási rutinját.

 1. Bőrtípus meghatározása

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk gondoskodni az arcbőrünkről, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk bőrünk tulajdonságaival. A bőrtípus meghatározása nem minden esetben könnyű, olykor egy kis kísérletezést igényel. Ha kell, olvassunk utána az interneten, vagy keressünk fel egy szakembert, aki hasznos tanácsokkal tud ellátni. Szerencsére ma már jókora választék van olyan termékekből is, amelyek minden bőrtípuson alkalmazhatóak, de az én véleményem az, hogy a célzott kezelés hatékonyabb lehet.

 1. Sminkeltávolítás

A sminkeltávolítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, számtalan cikkben, videóban hallja az ember: Ne merészelj lefeküdni sminkkel az arcodon! Ez így igaz: alvás közben regenerálódik testünk, így arcbőrünk is, a rajta maradt smink pedig eltömíti a pórusokat, ezáltal nem tud lélegezni, pattanások is kialakulhatnak. Ezen kívül az öregedési folyamatokat is gyorsítja az kihagyott sminklemosás.

A smink eltávolításához rengeteg termék és formula áll rendelkezésünkre:

 • Szemfesték lemosó – Kifejezetten a szemsmink eltávolítására szolgál. Általában találkozhatunk az egyszerű folyadék formulával, és a kétfázisú „nagytesóval”, amiben folyadék és olaj keveredik a vízálló szemfestékek hatékony eltüntetéséhez.
 • Sminklemosó tej – Kellemesen lágy, krémes textúrájú termék, leginkább száraz arcbőrre ajánlott.
 • Micellás arclemosó – Pár éve jelent meg a piacon, és tarolt egyszerűségével. Egy termékkel és néhány mozdulattal szabadulhatunk meg arc- és szemsminkünktől (a vízállótól is), mindenféle szennyeződéstől, és még leöblíteni sem szükséges. Lusta, illetve elfoglalt lányok kedvence! Minden bőrtípushoz ajánlott, a különösen száraz bőrűeknek kapható már kétfázisú, olajos formulában is az extra ápoló hatásért.
 • Arctisztító olaj – Személyes kedvencem! Ez a szuper olaj a sminket, a vízálló szempillaspirált (amiről mind tudjuk, hogy kínszenvedés eltüntetni), a koszt és port is az utolsó szemig eltávolítja az arcbőrről. Különleges formulája révén vízzel érintkezve selymes állagúvá válik, és könnyen leöblíthető, nem hagy ragacsos, olajos érzetet. Zsíros és kombinált bőrű lányok is bátran használhatják!
 • Sminklemosó kendő – Életmentő termék egy hosszú éjszaka után, amikor már csak arra vágysz, hogy az ágyba zuhanj. Mindenféle bőrtípusra és problémára kapható, különböző kiszerelésekben. Szerintem nagyon praktikus, minden lánynak kötelező.

Korábban engem se nagyon érdekelt, ha néhanapján fennmaradt a sminkem estére, de az idő elteltével rájöttem, hogy mennyivel jobb érzés tiszta, illatos arccal elmenni aludni, még akkor is, ha ez a fürdőszobában töltött pár nyűgös perccel jár.

 1. Tisztítás

Akár a sminklemosással is egy kalap alá vehetnénk, de van, aki nem visel sminket, és olykor a smink eltávolítása után is szükséges lehet egy második arctisztítás. Ebben a kategóriában is találkozhatunk különféle textúrájú termékekkel: habzó, zselés, krémes, folyékony… Szerintem ennél a lépésnél különösen nagy fontossággal bír, hogy a bőrtípusunknak megfelelő terméket használjuk.

 1. Tonizálás

Az arcbőr megtisztítása után a bőr pH értékének helyreállítására szolgál a tonik. Plusz egy lépés az arcápolási rutinban, ami extra tisztaságot és frissességet biztosít. A termék kiválasztásánál óvatosnak kell lennünk, mert az alkohol tartalmúak nagyon kiszáríthatják a bőrt.

 1. Hidratálás

Sokáig úgy hittem, mivel zsíros az arcbőröm, ha krémet kenek rá, csak még rosszabb lesz. Ma már tudom, hogy ez nem így van, minden bőrtípus számára fontos a hidratálás, természetesen az annak megfelelő krémmel. Egy jó arckrém használatával biztosíthatjuk, hogy arcbőrünk egész nap kellemes érzetű és kellőképpen táplált legyen. Ennél a lépésnél is fontosnak tartom, hogy bőrtípus alapján válasszunk terméket. A skálán a száraz bőrtől a zsíros felé haladva az arckrémek állaga is változik, a sűrű, gazdag krémektől a könnyű, akár gél-szerű formuláig. Sokan két alkalommal hidratálnak egy nap, reggel és este, nappali és éjszakai arckrémmel. Bevallom, hogy én éjszakai arckrémmel még nem próbálkoztam, egyelőre elégnek érzem az esti arcápolási rutinomat anélkül is.

 1. Radírozás

Számomra viszonylag új felfedezés az arcradírozás jótékony hatása. Mindig is tisztában voltam azzal, hogy léteznek ilyen termékek, de úgy gondoltam, jól megvagyok radírozás nélkül is. Hát mekkorát tévedtem! 😀 Mióta arcradírozót használok heti két-három alkalommal, úgy veszem észre, hogy az arcbőröm összességében sokkal szebb állapotban van. Az arcradírozók lényege a bennük található apró gyöngyök, illetve kemény részecskék, amik finoman polírozzák a bőrt, és eltávolítják az elhalt hámsejteket. Eredményül pihe-puha arcot kapunk, ami extrán tiszta, és a pattanások kialakulásának is csökken az esélye!

+1  Kiegészítő ápolás

      Az arcápolás „nagy” lépései mellett szerintem vannak olyan kiegészítő termékek, amiket olykor-olykor érdemes lehet elővenni, esetleg szezonálisan a beépíteni a mindennapi rutinba.

 • Szemkörnyék ápoló – A szemünk környéke igencsak érzékeny terület, valamint itt a legvékonyabb a bőr az arcunkon. Ebből kifolyólag ez a terület hajlamos a szárazságra, itt kezdünk el először ráncosodni. Szerintem érthető, hogy miért is kell ápolnunk ezt a területet, ráadásul gondoljunk csak bele, hogy olykor mennyi smink kerül rá! Bánjunk a szem alatti bőrrel nagyon óvatosan, gyengéden ütögessük be a krémet a gyűrűsujjunkkal, amíg felszívódik. Itt érdemes sűrűbb, gazdagabb krémet használni, mint az arcunkon, és ezt életmódtól függően akár már 20 éves korunk körül is elkezdhetjük.
 • Fényvédő, SPF – A nyári időszakban különösen fontos, hogy megvédjük arcbőrünket a nap káros sugaraitól, de télen sem szabad megfeledkeznünk róla. Nagyon sok arckrém, sminktermék már alapvetően is tartalmaz fényvédő faktort, a bőrünk típusától függ, hogy szükséges-e ezen felül hozzáadnunk.
 • Szérum – Az arcszérum tulajdonképpen egy nagyon-nagyon könnyű hidratáló, amelynek a hatóanyag koncentrációja egy szimpla krémnél sokkal magasabb, és ezeket képes a bőr mélyebb rétegeibe is eljuttatni. Használata során a kevesebb több elvet kövessük, nem szabad túlzásba vinni, és simább, egészségesebb, tündöklő arcbőrt kapunk cserébe. Fiataloknak nem ajánlott a szérumok használata, mert az egyébként is aktív sejt-anyagcserét sok termék túlzott mértékben felgyorsítja.
 • Arcpermet – Multifunkciós termék, ami alkalmas a smink fixálásához, az utolsó lépésként „egybeolvasztja” azt, valamint kánikulában életmentő felfrissülést jelenthet.

 

Úgy gondolom, az itt leírtak azok az alap dolgok, amelyekkel érdemes tisztában lenni az arcápolás tekintetében. Az már mindenkinek a saját feladata, hogy szükségleteinek megfelelően összeállítsa azt a napi rutint, amit kényelmesen követni tud. Az arcápolási termékek végtelen sorából nehéz lehet a választás, éppen ezért a vásárlás előtt azt tanácsolom, hogy szánjunk időt a tájékozódásra. Remélem, sikerült hasznos információkkal szolgálnom Nektek! 🙂

Osszátok meg Velünk egy kommentben, hogy mi a Ti kedvenc lépésetek az arcápolás során, illetve, hogy mi a kedvenc terméketek!

Flora signature


 

Hello everyone! Today I would like to share with you some important facts I’ve learned about skincare. Our skin is the biggest organ of our body but somehow I think we tend to forget about it. Although the face is not the biggest part of our skin, it might be the most important: just think about all the challenges it has to cope with day by day, and we can’t even hide it when it’s not in its best condition (only if we are expected to look like the lady on the photo above at our workplace). I have to admit though, it was not long ago when I realised the importance of skincare in general.

I believe, the following steps together form a whole skincare routine. It can be overwhelming at first, but with the combination and variation of these steps everyone can create their personalised everyday routine.

 1. Determining your skin type

To be able to look after your skin, it is essential to know its characteristics. Determining your skin type is not always easy, sometimes it takes a little time and experimenting. If you are not sure, do some research on the internet or see a specialist who can provide you with useful information. Luckily, nowadays there is a huge variety of skincare products that are suitable for all skin types, but in my opinion, targeted treatment works more efficiently.

 1. Removing make-up

The importance of make-up removing can not be emphasized enough. You can hear it everywhere from YouTube to beauty articles: Do not go to sleep with your make-up on! It is true: our body, as well as our face, recharges and regenerates during sleeping, and leftover make-up can clog pores, not letting our skin breathe, therefore it can cause breakouts. Besides, it can cause aging too soon. It doesn’t sound nice, does it?

You can choose the suitable make-up remover for you from endless products and formulas:

 • Eye make-up remover – Designed to be gentle with eyes. They are in liquid form; you can pick the “simple” one or “the big sister” with two-phase formula which is ideal for removing waterproof mascara.
 • Make-up remover lotion – Silky and creamy formula, great for dry skin.
 • Micellar cleansing water – This product has become very popular in the last few years thanks to its simplicity. Only one product, one swipe and you can get rid of your eye and face make-up, any dirt on your face and you don’t even have to rinse it off. The holy grail of lazy girls! It can be used on any skin types and there is two-phase formula available for those with very dry skin.
 • Cleansing oil – My personal fave! You can perfectly dissolve any dirt, dust, make-up and stubborn waterproof mascara with this superb oil. Its special formula transforms into a silky liquid once mixed with water, leaving no sticky or oily feeling after rinsing. Suitable for even oily skin!
 • Make-up remover wipes – This product can be a life saver after a long night when all you want is to fall into your bed. You can find one available for your skin type and any special problems. I think this is a really useful product and every girl needs a pack in her bathroom.

Earlier I didn’t really care if I went to bed with some make-up on my face, but since then I have realised how much better it feels to sleep with clean, pampered face. Even if I have to spend a couple of extra minutes in the bathroom.

 1. Cleansing

I could be writing about it together with the make-up removing, but there are people who don’t wear make-up and sometimes even a second cleanse could be necessary. We can find lots of products and several textures in this category: foaming cleanser, gel, cream, liquid… I think it’s very important at this step to use a product that is designed for our skin type.

 1. Toning

The toner is made to rebalance the skin’s pH after cleansing. This is just an extra step in skincare that gives you a little bit of extra cleanliness and freshness. Be careful when you choose a toner, those containing alcohol can be too drying for the skin.

 1. Moisturizing

For quite a long time I was under the impression that I shouldn’t use a moisturizer because I have oily skin. I was sure it was going to make the shining worse. Now I know how terribly wrong I was: hydration is very important for every skin type, but only with the right moisturizer. With a great moisturizer we can be sure that our face is well looked after and will feel nice and soft all day long. At this step, again, it’s important to choose the product according to your skin type. We will find different textures for each skin types: from thick and rich creams for dry skin to the lightest gel formulas that suits oily skin. There are people who use moisturizers twice a day, a day cream and another one for night. I have to admit that I haven’t tried any night creams yet, my evening skincare routine feels enough without it at the moment.

 1. Exfoliating

The benefits of exfoliating are kind of a new discovery for me. I have always been aware that these products exist, I just wasn’t sure if I need this in my routine. Now I know, that I absolutely do! Since I have been using a face scrub two or three times a week, I have noticed that my skin looks better and I don’t have as many spots as I had before. The main point of the exfoliating products is the little “hard” particles which remove dead skin cells upon being massaged on the face. The result is a silky soft, extra clean face and a lower chance of spots.

+1        Additional care

Besides the “big” steps of skincare, there are some additional products that can be used occasionally or seasonally as part of the everyday routine.

 • Eye cream – The area around the eyes is very sensitive and has the thinnest skin on the face. Therefore, this are can be drier than the rest of the face and we get our first wrinkles here, too. I think it’s understandable now why we have to care for this area, and on top everything just think about how much make-up we put on our lids sometimes. When using a cream, treat this area very gently, dabbing and patting the cream into the skin with your ring finger. You can use a thicker formula around the eyes than the rest of the face and you can start it as early as 20 years-old age, depending on your lifestyle.
 • SPF – It is especially important during the summer season but don’t forget about it in winter either. Lots of face products originally contain SPF, making our lives easier, but you might need extra protection if you have fair skin.
 • Serum – The serum is basically a very very lightly formulated moisturizer with high percentages of active-ingredients in it, and is able to sink deeply into the skin. The result is a healthier, softer, even looking face. It is not suggested for young people to use serums because many of the products can make cell-metabolism too active.
 • Face mist – It is a multifunctional product which can be used for setting make-up making it look nice instead of powdery, or can mean a life saving refreshment on a hot day.

 

I think that the above written thoughts are some basics that everyone should know about skincare. That is up to you to create a daily skincare routine that you can follow easily and comfortably. It is hard to choose from the endless variety of products, so my advice is to do some research before you buy anything new. I hope I could provide some useful information for you about skincare! 🙂

Share with us your favourite skincare step and product in a comment!

Flora signature

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s